25 maj 2020
fredag, 16 augusti 2013 16:07

Vacse köper domstolsbyggnad i Falun

Skrivet av 
alt

Domstolsbyggnaden i Falun, uppförd 2004, omfattar 5 240 kvm.

 

 

Vacse AB köper en domstolsbyggnad i Falun innehållandes Falu tingsrätt och Förvaltningsrätten för Dalarna och Gävleborgs län. Säljare är AB Kuppeln FM och tillträdet är 15 augusti 2013.


Byggnaden som ligger i stadsparken i centrala Falun uppfördes för Domstolsverket 2004 och blev tillbyggd 2010. Den har en total uthyrbar area om 5 240 kvm och är en av cirka tio nybyggda moderna domstolsbyggnader i Sverige.

 

– Vi är mycket glada över den här affären. Falu Domstolsbyggnad är ett kvalitetsobjekt som passar utmärkt in i Vacses bestånd av rättsfastigheter innehållandes bland andra hovrätten i Malmö och Attunda tingsrätt i Sollentuna, säger Ossie Everum, vd, Vacse AB.

 

– Domstolsbyggnaden i Falun är en fastighet som ligger mig extra varmt om hjärtat då jag genom min roll i Byggpartner i Dalarna varit med och förädlat fastigheten till vad den är idag. Det känns bra att lämna över stafettpinnen till en långsiktig och trygg ägare som Vacse, säger på Bo Olsson, AB Kuppeln FM.

 

Angermann Investment Advisory AB och Broadway Partners AB har varit säljarens rådgivare i transaktionen.

 

Vacse AB är ett fastighetsbolag, grundat 2009, som är inriktat på specialfastigheter med offentliga hyresgäster. Bolaget är ett konsortium av pensionsstiftelser bildade av Atlas Copco, Apoteksbolaget, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo.

 

Vacse befinner sig i tillväxtfas och det totala fastighetsinnehavet uppgår i augusti 2013 till cirka 3,2 Mdr kr.

 

I en kommentar kan sägas att Vacse gör säkra affärer för sina pensionsbolag. Bolaget investerar i stora och moderna fastigheter med offentliga hyresgäster som har avtalat om långa hyreskontrakt. Vacse ser gärna en hyresgäst som hyr hela fastigheten.

 

Förvärven har skett i snabb takt. I november 2011 köpte Vacse Attunda tingsrätt i Sollentuna av Skanska för 320 Mkr. Vidare i februari i år sålde DNB Liv till Vacse den nya Hovätten på Universitetsholmen i Malmö för 361 Mkr. I juni i år gjorde Vacse och Nordika ett gemensamt förvärv om 550 Mkr för fastigheter som hyrs av polis- och åklagaremyndigheterna i Kalmar, Västervik och Växjö. Skanska sålde även nyligen, i juli i år, till Vacse, det nya polishuset i Södertälje för cirka 300 Mkr. SF