24 februari 2020

Redaktionen

måndag, 24 februari 2020 16:38

Wästbygg säljer i Trollhättan till SPP

 

 

Hornsbach kommer att i vår hyra 8.600 kvm i Trollhättan av SPP Fastigheter.

 

 

 

 

SPP Fastigheter AB har förvärvat en kommersiell fastighet på 8.600 kvm i Trollhättan av Wästbygg Projektutveckling AB. Fastigheten är under byggnation och kommer att ha byggvarukedjan Hornbach som hyresgäst när den är färdigställd under våren 2021. Förvärvet genomförs som en forward commitment, där tillträde sker och köpeskilling erläggs när fastigheten är klar för inflyttning.

– Vi är glada över att ha genomfört vår första affär tillsammans med Wästbygg och ser fram emot framtida affärsmöjligheter, säger Marita Loft, vd på managementbolaget Storebrand Fastigheter.

– Det känns positivt att SPP visar intresse för de fastigheter som vi utvecklar och bygger. Samtidigt är vi nöjda över att ha hittat en trygg och långsiktig fastighetsägare åt Hornbach. Wästbygg har tidigare uppfört ett byggvaruhus i Borås åt Hornbach enligt samma koncept som den anläggning vi nu bygger i Trollhättan. Det gör att vi känner oss trygga med att kunna leverera en fin produkt åt såväl SPP som Hornbach, säger Magnus Björkander, vd för Wästbygg Projektutveckling AB.

Wästbygg har använt Cushman & Wakefield som transaktionsmäklare och Werks Advokater som juridisk rådgivare. Linklaters har varit rådgivare åt SPP.
måndag, 24 februari 2020 16:30

Allt är uthyrt i AFA:s Sergel Nova

 

 

AFA Fastigheters Sergel Nova om drygt 13.000 kvm, i hörnet Drottninggatan – Klarabergsgatan, är kanske ett av Sveriges mest centrala lägen och definitivt ett av Stockholm Citys bästa affärslägen.

 

 

 

 

Det globala mjukvaruföretaget Infor flyttar till och hyr i maj 580 kvm i Segel Nova. Därmed är hela Sergel Nova, omfattande drygt 13.000 kvm, uthyrd.

– Citykontoret är ett komplement till våra kontor i Kista, Linköping, Göteborg och Malmö. Vi satsar på flexibla ytor och får genom AFA Fastigheter lokaler som är anpassade för många externa möten med all modern teknik till hands. Vi ser otroligt mycket fram emot att öppna vårt nya flaggskeppskontor i Sergel Nova, säger Johan Made, SVP & General Manager, Infor North, East & Western Europe.

Henrik Olmér, förvaltare på AFA Fastigheter säger i ett pressmeddelande:
– Vi har en väldigt bra mix av olika företag i Sergel Nova och vi är mycket glada över att Infor flyttar till huset. Parallellt med uthyrningsarbetet och hyresgästanpassningar med fokus på återbruk och återvinning, har vi även utvecklat själva fastigheten vidare. Nu återstår i princip bara att färdigställa entrén från Klarabergsgatan.

I uthyrningsarbetet har AFA Fastigheter haft JLL som konsult.

 

 

Den tyska grossisten Metro har sitt huvudkontor i Düsseldorf.

 

 

 

 

Den tyska grossisten Metro har nått en överenskommelse att sälja sina butiker till ett konsortium av tyska X + Bricks och SCP-gruppen från Luxemburg, för totalt cirka 1 mljard euro, cirka 10,6 Mdr kr. Metro, som är den fjärde största detaljhandelskedjan i världen efter Wal-Mart, Carrefour och Tesco, har länge kämpat med dålig lönsamhet. Som en del av avtalet kommer Metro att lämna verksamheten i butikerna till ett företagsvärde om cirka 1 miljard euro.

Metro har under de senaste åren även sålt tillgångar utanför kärnverksamheten som livsmedelsgrossit för att fokusera på sin europeiska verksamhet med kassasystem för hotell, restauranger och oberoende handlare.

I oktober förra året sålde Metro sälja en andel i sin kinesiska verksamhet till den lokala operatören Wumart.

Metrot räknar med en nettovinst om cirka 300 miljoner euro efter affären med X + Bricks och SCP-gruppen och Metro säger även att koncernen förväntar sig ytterligare 1,5 miljarder euro från försäljningen av Real och majoriteten i sin verksamhet i Kina.


 

 

 

 

 


Rekryteringen av Erik Möller (bilden) innebär att han bli  ny affärsområdeschef och Vice President för Pandox i Sverige. Han kommer närmast från Marriott International i rollen som Development Director i Norden med ansvar för Marriotts tillväxt i samtliga nordiska länder. På Pandox kommer Erik Möller att ansvara för den kommersiella delen av Pandox svenska hotellfastighetsportfölj, i nära samarbete med operatörer som Scandic, Nordic Choice, Elite och Hilton.

I ett pressmeddelande säger Erik Möller:
– Det känns mycket spännande att börja på Pandox vars affärs- och företagskultur lockar mig. Enligt mig är Pandox unikt tack vare expertisen inom både fastigheter och hotelldrift, vilket skapar flexibilitet och stora möjligheter till värdeskapande. Pandox hotellfastighetsportfölj i Sverige är av hög kvalitet där vi arbetar tillsammans med de bästa operatörerna – och jag ser mycket fram emot att utveckla detta vidare.

 

 

Erkki Hakala  är Director för Catella Property Oy.

 

 

 

 

Catella har varit rådgivare för ett bolag som förvaltas av Fincap vid försäljningen av en privat klinik och en sjukhusfastighet i Poris (Björneborgs) centrum. Fastigheten hyrs helt ut till Mehiläinen på ett långt hyresavtal. Köpare är Evli Healthcare I Ky, som är en fond för vårdverksamhet, vilken förvaltas av Evli Fund Management Company.

Det är ett företag som förvaltas av Fincap har sålt en privat klinik och sjukhusfastigheter till Evli Healthcare I-fonden. Fastigheten ligger i centrum av Pori och är helt renoverad under 2018-2019. Fastigheten, som omfattar 4.200 kvm, har även en outnyttjad byggrätt om 1.500 kvm.

På grund av att byggnaden är nyrenoverad tillhandahåller Mehiläinen Pori även en tandläkarklinik, operationssal och en akutmottagning som nya tjänster för sina kunder.

Catella agerade som säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.måndag, 24 februari 2020 11:54

Veidekke Eiendom får markanvisning i Årsta

 

 

Veidekkes markanvisning avser en byggrätt för cirka 100 bostadsrätter i kvarter 5F på Årstafältet, vilket är den femte etappen i Årstafältsprojektet.

 

 

 

 

Veidekke Eiendom har tilldelats en markanvisning i Årsta utanför Stockholm. Den aktuella markanvisningen avser en byggrätt för cirka 100 bostadsrätter i kvarter 5F på Årstafältet, vilket är den femte etappen i Årstafältsprojektet. Veidekke valdes ut genom direktanvisning och tilldelningsbeslutet togs av Exploateringsnämnden under torsdagen den 20 februari 2020. Detaljplanearbetet för området kommer att påbörjas under senare delen av 2020 och beräknas vara klart 2023.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Årstafältet tillsammans med Stockholms stad och är självklart väldigt glada för den här markanvisningen. Med vår nuvarande närvaro i den första etappen i området känner vi oss trygga i att även detta kvarter kommer att bli väldigt attraktivt och fint när det är klart, säger Lina Brantemark, affärsutvecklare på Veidekke Eiendom

Årstafältet kommer att bli en helt ny stadsdel som länkar ihop Årsta med Östberga. Inom ramen för projektet kommer det att byggas cirka 6.000 bostäder, tre grundskolor, flera förskolor, kontor och en stor park med olika former av aktiviteter. Veidekke Eiendom deltar sedan tidigare i utvecklingen av området och arbetar just nu med den första etappen i projektet. Genomförandet av den femte etappen beräknas pågå under åren 2025-2030 och Årstafältet beräknas vara fullt utbyggt runt år 2032.

– Den övergripande visionen för Årstafältet är oerhört spännande och vi har en stark tro på området som helhet. Vi har stor respekt för att det är en helt ny stadsdel som etableras, vilket givetvis är något som vi tar i beaktning när vi arbetar med utformningen och gestaltningen av vårt kvarter, säger Lina Brantemark.


måndag, 24 februari 2020 11:38

Wallenstam blir delägare i Colive

 

 

Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och COO för Colive.

 

 

 

 

Wallenstam blir delägare till 25 procent i Colive genom en nyemission. Colive är en av Sveriges första operatörer av delningsboende genom så kallade coliving-hubbar.

Colive och Wallenstam har sedan tidigare samarbetat kring projekt i både Stockholm och Göteborg. Dels i utvecklingen av Colive Parkstråket, Sveriges största coliving-hubb i Haninge som börjar hyras ut nu till hösten. Dels genom en överenskommelse att utveckla en coliving-hubb för 117 hyresgäster i Kallebäcks Terrasser, ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden.

– Vi vill möta det ökade intresset som vi ser för nya boendelösningar. Med den här investeringen kan vi hjälpa Colive öka tillväxttakten och genomföra en rad planerade storskaliga etableringar tillsammans med oss och andra strategiskt viktiga samarbetspartners, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

– Vi är inne i en väldigt spännande fas där vi närmar oss lanseringen av Sveriges största colivinghubb i Haninge, och nu även varvar upp för kommande projekt. I och med dagens nyhet kan vi ta ytterligare steg med vår ambitiösa tillväxtplan och produktinnovation. Jag är stolt över att kunna välkomna en sådan långsiktig och strategisk investerare, säger Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och COO för Colive.

Colive grundades 2018 och har sedan dess lanserat två coliving-hubbar i Stockholm, med ytterligare tiotalet projekt på gång runtom i landet. Målbilden är ambitiös och år 2025 räknar Colive med att ha 7.000 bostäder i Sverige.

måndag, 24 februari 2020 11:08

NIRAS i nytt ramavtal med CSN

 

 

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har sitt huvudkontor på Norra Tjärngatan 2 i Sundsvall.

 

 

 


Oskar Lundqvist, kundansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.

 

 

 

 

NIRAS Corporate Real Estate Services har vunnit CSN:s upphandling av ramavtal för fastighetskonsulter. Ramavtalet är på 2 år med optioner på ytterligare 2 år.

Centrala studiestödsnämnden, CSN, är den myndighet i Sverige som hanterar studiestöd, hemutrustningslån och körkortslån. Inom myndigheten arbetar cirka 900 personer på 11 orter runt om i landet. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

– Vi har arbetat med CSN sedan 2010 och bistått i såväl lokalstrategier, lokalprojekt och andra lokalrelaterade frågor. CSN är därmed en kund vi känner väl och det är därför extra roligt att återigen få förtroendet att bistå CSN i sin lokalförsörjning, säger Oskar Lundqvist, kundansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.
fredag, 21 februari 2020 18:32

Niam markanvisas 7.000 kvm i Södra Värtan

 

 

Vybild från den norra delen av Södra Värtan i Norra Djurgårdsstaden. Bild: AIX Arkitekter

 

 

 

 

Stockholms stad har beslutat att markanvisa fastighetsutvecklaren Niam att bygga kontor om 7.000 kvm med utsikt över Stockholms största hamn i Södra Värtan, Norra Djurgårdsstaden. Beslutet togs i exploateringsnämnden den 20 februari. Redan idag är Niam innehavare av en tomträtt i grannkvarteret Neapel där Niam utvecklar en större fastighet med kontor och hotell.

Fastigheten Hangö 1 som nu markanvisas ligger inom detaljplanen för den norra delen av Södra Värtan som planeras att antas innan årsskiftet 2020/2021. Byggnation av kontor och service startar så snart det är möjligt efter det. I Södra Värtan planeras för 1.500 bostäder, samt kontor, hotell, skola, förskolor och centrumändamål, med en sammanlagd lokalyta på 115 000 kvm.

För att kunna bygga bostäder i den södra delen av Värtan behöver bullret från färjorna som lägger till utmed Värtapiren dämpas. Kontorsfastigheterna i norra delen av Södra Värtan kommer att fungera som bullerskärm, samtidigt som det ger arbetsplatser med ett bra läge vid vattnet intill Stockholms största hamn. Värtabanans östra bangård ska också avvecklas för att den mellersta och södra delen ska kunna utvecklas enligt plan. Södra Värtan blir en mix av kontor och bostäder med öppna bottenvåningar, parker, torg och ett flöde av människor från hela Östersjöområdet.

Sedan tidigare har elva bostadsutvecklare markanvisningar i den Södra delen av Södra Värtan. I den norra delen av Södra Värtan har Bonnier fastigheter en markanvisning för kontor på 65.000 kvm. Ytterligare markanvisningar kommer att göras i Södra Värtan och i kvarteret Valparaiso inom drygt ett år.

Samråd om ny detaljplan för Södra Värtan genomfördes december 2016 – februari 2017. Planen har sedan dess delats och kommer att ske i tre etapper; Södra Värtan norra, Södra Värtan mellersta och Södra Värtan södra. Först ut är den norra detaljplanen som planeras att ställas ut för granskning under våren 2020.

fredag, 21 februari 2020 18:15

Fastpartner AB utökar koncernledningen

 

 

 

 

 


Fastpartner utökar sin ledningsgrupp genom att Sara Sigge (bilden), HR-chef och kommunikatör, väljs in. Förändringen stärker Fastpartner i arbetet att rekrytera de bästa talangerna inom fastighetsförvaltning. Utnämningen ska också ses mot bakgrund av att Fastpartner prioriterar hållbarhetsarbetet där ESG-frågor är en viktig del.

Sara Sigge
anställdes på Fastpartner år 2018 och innan dess arbetade hon som HR inom Sidas ramorganisation Union to Union. Sara Sigge är 39 år och innehar en fil. kand. i medie- och kommunikationsvetenskap samt en utbildning till HR-chef vid Företagsuniversitetet.


Sida 1 av 1032